Унгария поиска журналист да върне награда заради расизъм

share

Унгарският министър на човешките ресурси Золтан Балог призова телевизионният журналист Ференц Санисло да върне присъдената му миналата седмица награда, след като беше обвинен в антисемитизъм от израелския посланик в Унгария Илан Мор, предаде Ройтерс.

В свое предаване през 2010 г., запис от което е публикуван в ЮТюб, Санисло заявил, че Израел бил създаден от Запада като крепост срещу арабско-мюсюлманските страни, но ще загуби важността си, когато се изчерпат залежите от петрол и газ в региона. Мор обвини Санисло в "разпространяване на антисемитски конспиративни теории срещу Израел". Журналистът отрича да е правил антисемитски коментари. Балог призна, че е взел погрешно решение, като е присъдил наградата на Санисло, и помоли журналистът да върне отличието, тъй като няма начин то да му бъде отнето принудително.

Министърът заяви, че е научил за възгледите на Санисло, след като е взел решението за награждаването му, и изтъкна, че не ги споделя, тъй като те противоречат на ценностите, поддържани от него и правителството.

Водещи новини

Още новини