ЕК: В България има демокрация

share

Очевидно е, че Европейската комисия не решава какво правителство подкрепят хората в България. В България има демокрация и ние уважаваме това, заяви на пресконференция днес говорителят на комисията Пиа Хансен в отговор на въпроси, свързани с обстановката на протести в нашата страна.

Не очаквайте да се намесваме в този вътрешен процес, който е в ход в България, добави говорителят. Вече заявихме, че приветстваме намерението на президента Росен Плевнелиев да следва конституционния процес, за да има пълноценно правителство възможно най-скоро. Това е много важно и според нас е най-добрата гаранция, че тревогите на българските граждани ще бъдат отчетени, добави Хансен.

В отговор на въпрос дали отпадането тази година на междинния доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка не е било свързано с очакваните през лятото избори в нашата страна, говорителят заяви, че не това е причината. Изготвянето на докладите не зависи от това, кога има избори, решението кога да има доклад е свързано с напредъка, постигнат от страните, поставени под наблюдение, уточни Хансен.

Водещи новини

Още новини