Папа Бенедикт XVI благослови вярващите за последно

share

Папа Бенедикт XVI благослови вярващите по време на традиционната неделна молитва Ангелус за последен път преди да се оттегли. Пред събралото се множество той заяви отново, че Бог е поискал от него да се посвети на молитвата и размишлението, но увери, че няма да изостави църквата, предаде БТВ.

„Господ Бог ме призова да се кача на планината и да се посветя още повече на молитвата и съзерцанието,” каза развълнуван папа Бенедикт XVI, многократно прекъсван от аплодисментите на десетките хиляди вярващи на площад „Свети Петър” във Ватикана.

Много от хората носеха бандероли като "Свети Отче, обичаме те" и "Благодарим, ваше светейшество”, предаде АП.

Въпреки че предизвика 600-годишен прецедент в историята с оттеглянето си, главата на Римокатолическата църква обеща да служи на вярата със същата всеотдайност, но по начин, който отговаря на възрастта и физическите му сили.

85-годишният отец ще прекара последните години от живота си в молитви, вглъбение и уединение в един от манастирите на Ватикана.

Последната публична изява на Бенедикт XVI ще бъде в сряда. Той обяви абдикацията си на 11 февруари. Наследникът му трябва да бъде избран преди Великден, който тази година католическият свят ще празнува на 31 март.

Водещи новини

Още новини