Марио Монти: Шокиран съм от оттеглянето на папата

share

Италиански премиер Марио Монти заяви, че е шокиран от неочакваното решение на папа Бенедикт XVI да се оттегли в края на месеца, предаде агенция АНСА.

„Шокиран съм от тези изненадващи новини”, каза Монти. Той посочи, че не е имало никакви знаци за решението на папата по време на скорошни срещи между двамата. Монти, който е практикуващ католик с връзки с Ватикана, се срещна на няколко пъти с Бенедикт през последната година.

В родната на светия отец Германия заявиха, че са трогнати от решението на своя сънародник .Говорителят на канцлера Ангела Меркел заяви, че роденият в Германия папа Бенедикт XVI заслужава уважение и благодарност за своята работа, предаде АФП.
„Федералното правителство изпитва огромно уважение към Светия отец за неговите постижения, за живота му, посветен на работа в името на Католическата църква”, каза говорителят на германския кабинет Щефен Зайберт. Той добави, че Бенедикт заслужава благодарност.

По-късно френският президент Франсоа Оланд заяви, че решението на Бенедикт XVI да се оттегли заради напредналата си възраст заслужава уважение. Държавният глава допълни, че няма специален коментар върху решението на папата.

Британският премиер Дейвид Камерън изпрати своите поздравления към Бенедикт ХVI и му благодари за укрепването на връзките между Рим Лондон.

Водещи новини

Още новини