Калфин: Европарламентът ще отхвърли този бюджет

share

Европейският парламент ще отхвърли орязания бюджет на Европейския съюз, но животът няма да спре, а ще се определя от досегашния бюджет на Общността, коментира евродепутатът Ивайло Калфин във Враца, цитиран от БТА.

Калфин, който е съдокладчик по финансовата рамка на ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г., участва в среща-дискусия с местния бизнес, организирана от Търговско-промишлената палата и центъра Enterprise Europe Network във Враца. Той посочи, че ЕП е поискал, но засега не е получил от Европейската комисия няколко неща за новия бюджет на Съюза - неговият размер да е достатъчен, за да се осигури икономически растеж, да се осигурят средствата за одобрените програми и проекти, като не се орязват в края на годината, а поетите ангажименти да се изпълняват. Европейските парламентаристи са предложили да се осигурят собствени приходи за бюджета на ЕС, както и да има преоценка на неговото изпълнение в средата на периода и възможност за актуализация в зависимост от условията, допълни евродепутатът. Той допълни, че ЕП категорично се е обявил за спиране на процеса на разделяне развитието на страните членки на "две скорости", което, според него, в момента се случва.

По думите на Калфин хубавото в новия бюджет е, че ръководителите на 27-те страни от ЕС са се разбрали да има програма за борба с младежката безработица, за която ще бъдат заделени 6 милиарда евро. Добре е, че са заделени повече средства за повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез иновации и за научни изследвания, допълни той. В отговор на въпрос къде е България в новите финансови рамки за следващия програмен период евродепутатът коментира, че страната ни ще получава същите пари, които е получавала и през този програмен период. Ако има увеличение, то няма да е по-голямо от 1 процент, допълни Калфин. Според него, това няма да е добре за България, защото няма "как да растем" със същия финансов ресурс.

Водещи новини

Още новини