ЕП: Проституцията за нарушение на човешките права

булфото
share

Европейският парламент гласува с абсолютно мнозинство предложение проституцията да бъде обявена като тип нарушение на човешките права.

Това стана по настояване на д-р Антония Първанова в резолюция относно насилието над жени, съобщи кабинетът на евродепутата. Подобна дефиниция фигурира в текст на ЕП за първи път. "Проституцията е един от най-важните проблеми пред Европейския съюз заради връзките й с организираната престъпност и трафика на хора. Проституцията е пречка за равенството между мъжете и жените и често е взаимосвързана с насилие срещу жените и нарушаването на човешкото достойнство. Това са причините, поради които не трябва да се страхуваме да обсъждаме този въпрос и да работим за премахване на табутата около него. Радвам се, че колегите ми подкрепиха с такова мнозинство заклеймяването на проституцията като нарушение на човешките права. Това представлява важна първа стъпка към справяне с този сериозен проблем. ЕС трябва да реши този въпрос, защото в противен случай означава, че ако разглеждаме женското тяло като обект на търговия и предоставяне на услуги, то тогава жените трябва да станат част от общия пазар, а такава циничност според мен е неприемлива." коментира Антония Първанова.

В Европейския съюз не съществува общностна политика в областта на проституцията. Всяка държава-членка сама определя политиката си в тази област. Сред най-дискутираните модели са шведския и холандския. Очаква се, че текстът, приет в пленарна зала ще даде старт на задълбочени дебати по въпроса за проституцията и най-ефективните политики за справяне с този проблем на европейско ниво.

Водещи новини

Още новини