Барозу: ЕК не е взела на мушка Унгария

share

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства постепенния напредък в отношенията между ЕС и Унгария, предаде Франс прес.

"Етап по етап, случай по случай, ние намираме решения" на нашите спорове, заяви Барозу след среща в Брюксел с унгарския премиер Виктор Орбан. Като приветства двустранното сътрудничество, той подчерта, че ЕК не е взела на мушка Унгария, а че просто следи за спазването на законодателството на Европейския съюз. Барозу увери, че европейските институции са безпристрастни.

В кратко изявление Орбан даде да се разбере, че не иска "нищо друго от страна на (Брюксел), освен справедливо отношение". На среща, организирана от местния институт "Брюгел", унгарският премиер призова по-рано днес Европейския съюз да смекчи своя натиск върху страната му и да признае, че тя си е свършила работата що се отнася до намаляването на бюджетния дефицит, предаде ДПА.

Отношенията между ЕС и Унгария бяха белязани през последните години от силно напрежение заради авторитарните отклонения на
консервативното правителство на Орбан, отбелязва АФП. Европейската комисия дори бе принудена да започне процедури срещу централноевропейската държава за нарушаване на европейското законодателство, по-конкретно в областта на независимостта на съдебната система и на централната банка

Водещи новини

Още новини