Росен Плевнелиев: 80% от българските роми живеят законно във Франция

булфото
share

80% от българските роми във Франция живеят законно, каза българският президент Росен Плевнелиев пред френския седмичник "Нувел обсерватьор".

България и Франция работят заедно и препоръчва да не се преувеличава този проблем. "Във Франция има около 2000 български роми, от които 80 процента пребивават напълно законно. Следователно остават около 400 души, за които ние се опитваме да свършим възможно най-хуманната работа. Единственият начин да уредим този въпрос е като интегрираме ромите", казва президентът на България. После уточнява, че има предвид да се намери икономическа перспектива на европейско ниво за тези хора.

Интервюто е дадено след срещата на президента с френския му колега Франсоа Оланд, състояла се в Париж на 28 януари. Пред френския седмичник Плевнелиев говори за ромския въпрос, за присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, за евентуално сътрудничество между България и Франция в областта на ядрената енергетика, както и за българската позиция за френската операция в Мали.

Плевнелиев изразява увереност, че България много скоро ще стане част от Шенген. "Ако спазваме правилата, нищо не може да попречи на нашето членство", подчертава Плевнелиев и посочва,  че признанието на ЕС за това, че България брани европейските граници много добре е осезаемо и много скоро България ще премине към втория етап на процеса, който ще й позволи да влезе в Шенгенското пространство. Президентът освен това подчертава, че независимо дали става дума за валутен или за фискален съюз или за какъвто и да е друг съюз, България ще положи усилия да работи за по-добро интегриране в Европа. Плевнелиев признава, че в днешна Европа има големи трудности, но казва, че след 5 или 10 години ще бъде по-лесно, защото сега се взимат много отговорни решения.

По ромския въпрос българският президент подчертава, че България и Франция работят заедно и препоръчва да не се преувеличава този проблем. "Във Франция има около 2000 български роми, от които 80 процента пребивават напълно законно. Следователно остават около 400 души, за които ние се опитваме да свършим възможно най-хуманната работа. Единственият начин да уредим този въпрос е като интегрираме ромите", казва президентът на България. После уточнява, че има предвид да се намери икономическа перспектива на европейско ниво за тези хора.

На въпроса за възможност за българо-френско сътрудничество в областта на ядрената енергетика, която вълнува сега България, Плевнелиев отговаря с категорично "да". "България ще удължи живота на реактори 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй и процедурите вече започнаха. Ще има държавни поръчки и ще се радваме, ако за тях се кандидатира френският гигант Арева", подчертава българският държавен глава, а после припомня укрепването на българо-френските отношения през последните 23 години и посочва, че за този период френските инвестиции в България са достигнали около 1 милиард евро. Амбициите са в идните три години тази сума да се удвои.

По въпроса за френската интервенция в Мали Плевнелиев подчертава, че може само да поздрави Оланд за бързата реакция. "Понякога в ЕС е трудно да се действа бързо. Ние подкрепяме Франция, тази приятелска страна. Понякога има решаващи моменти, в които не може да се чака", казва държавният глава на България. Той добавя, че ако операцията в Мали се беше забавила, ислямистите щяха да се сдобият със своя собствена страна.

Водещи новини

Още новини