Реакции за абдикацията на нидерландската кралица

share

Абдикацията на нидерландската кралица се очакваше отдавна. Обявяването на новината обаче предизвика поток от сантиментални и патриотични чувства сред холандците, предаде БНТ.

Беа, така наричат нидерландците своята кралица. На престола тя се възкачва преди три десетилетия и успява да спечели сърцата на поданиците си. Беаткрикс не одобрява антиимигрантските настроения в страната си, не харесва и евроскептицизма, който завладява Холандия.

Речта на кралицата беше много хубава. Но когато свърши, осъзнах, че това е краят на една епоха. Тя много ни помагаше. Тя спореше с министрите, предизвикваше ги, караше ги да мислят за нещата, които се случват, коментира Вим Кок, премиер на Нидерландия 1994 - 2002.

Беатрикс често критикуваше крайнодесният политик Герт Вилдерс и призоваваше за толерантност и културно разнообразие. В Нидерландия се говори, че кралицата взела решението за абдикацията след слабото представяне на партията на Вилдерс на последните избори.

"Не знам. Малко съм объркан, тя наистина беше добра кралица и направи много добри неща за страната", обяви гражданин.

За първи път от близо 100 години Нидерландия ще има мъж за крал. 45-годишният Вилем Александър ще се възкачи на престола през април.

"Беа има добър наследник, така че според мен всичко ще е наред."

Новата кралица на Нидерландия ще бъде аржентинката Максима Керути, разказва БНТ. Тя се омъжи за Вилем Александър преди 11 години. Бракът им тогава предизвика бурни реакции, защото Максима е дъщеря на генерал, свързан с аржентинската хунта. В родината й обаче приемат с радост новината, че Максима ще бъде новата кралица на Нидерландия.

Водещи новини

Още новини