Година след трагедията с "Коста Конкордия" жителите на остров Джилио сънуват кошмари

gettyimages
share

Мнозина от обитателите на остров Джилио, където в нощта на 13 януари потъна лайнера Коста Конкордия,  признават, че все още сънуват кошмари, свързани с трагедията.

На други жители на живописния италиански остров Джилио им писна от трагедията с кораба , който претърпя крушение край бреговете точно преди година , пише вестник "Фигаро". В петък италианското правителство удължи с една година състоянието на природно бедствие в района на острова. Днес край бреговете на Джилио все още стои огромното туловище на лайнера. Работите по преместването на останките на кораба закъсняха доста. Първоначално идеята беше операцията да започне през февруари, но сега това се отлага за лятото, ако не и за началото на есента по препоръка на американската компания Титан и на италианската компания Микопери, които са натоварени с операцията. Тази новина за жителите на тосканския остров само увеличава техния песимизъм. Според някои от тях присъствието на Коста Конкордия край бреговете на острова наподобява на трупа на отдавна починал човек, който все още не може да бъде погребан.

Очаква се това лято и туристите да бъдат отблъснати от острова заради операцията по изваждането на авариралия плавателен съд. В морето ще има платформи и кранове, ще сноват непрекъснато товарни кораби, пейзажът буквално ще се обезобрази, жалват се обитатели на Джилио. Миналото лято те се радваха на така наречения злокобен туризъм. От всички краища на страната и дори на света хора идваха в Джилио, за да гледат полегналия край бреговете му лайнер, но този интерес постепенно се изчерпа. Сега хотелите на острова са наети основно от работниците и инженерите, които са тук заради авариралия плавателен съд.

В църквата на остров Джилио пък се съхраняват реликвите от трагедията. Там се намира статуята на Дева Мария, която беше в параклиса на кораба и която беше намерена по време на спасителните операции. В едно ъгълче има и одеяла, спасителни жилетки и други предмети, използвани от оцелелите от трагедията пасажери на Коста Конкордия.

Водещи новини

Още новини