Екстремистка група проповядва стерилизация на циганките

share

Три румънски неправителствени организации днес осъдиха предложение на местна екстремистка група за стерилизация на жени от ромски произход.

Те поискаха прокуратурата да започне разследване по въпроса, предаде Танюг, като се позова на Франс прес.

"Стерилизацията на жени, които принадлежат на определена етническа група, представлява сериозно нападение срещу тази група и срещу обществото изобщо", оцениха в съвместно изявление.

Институтът Ели Визел, Центърът за борба срещу антисемитизма и Романи КРИСС, главната румънска неправителствена организация за защита на правата на ромите.

В началото на седмицата националистическата и екстремистка група НАТ88 с централа в Тимишоара обяви на сайта си, че предлага "награда от 300 леи (68 евро) на всяка циганка от Банат, която покаже документ от лекар, че през 2013 г. се е подложила доброволно на стерилизация".

Като оправдание за тази обява НАТ88 посочи "насилническите нападения", които извършват ромите, и подчерта, че стерилизацията ще се извършва само доброволно, допълва БТА.

Трите неправителствени организации осъдиха екстремизма и припомниха, че според група НАТ88 на някогашната територия на Румъния не е имало Холокост.

Освен това екстремистите твърдели, че е нужно "решаване на проблема с циганите, за да се запази генетичното наследство на румънците".

В Румъния живее най-многобройната ромска общност в Европа - според последното преброяване ромите там са около 620 000, макар че техните лидери твърдят, че са два милиона. Мнозинството от тях живеят в крайна бедност и са изложени на дискриминация.

Водещи новини

Още новини