Три майки са изоставили децата си във Варна

  • 09 януари 2013 17:16

  • 1722
  • 1
Три майки са изоставили децата си във Варна
©

Три бебета са изоставени по празниците. Сигналите за тях са получени на 28 декември миналата година и 2 януари 2013 г., съобщи Анна Конукова, ръководител на отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" - Варна, предаде в. "Черно море".

Новородените - момиче и две момчета, са напълно здрави и са настанени в Дома за медикосоциални грижи в кв. "Виница". Майките им са от ромски произход. Те са многодетни и са обявили, че нямат възможност да гледат още едно дете. Едната дори е напуснала родилния дом веднага след раждането, за да нагледа останалата челяд.

Жените са с нагласа да подпишат декларация за осиновяване, уточни Конукова. Това може да стане най-рано месец след раждането. След това стартират медицински изследвания, след което и подготовка за включване в регистъра за осиновявания. Ако за децата не бъдат намерени родители българи, ще се търсят осиновители в чужбина.

По празниците социалните работници са реагирали и на два сигнала за новородени от непълнолетни майки. И двете са били категорични, че желаят да гледат рожбите си. В единия случай жената е била с навършени 17 години и съвсем скоро се очаква да стане пълнолетна. Оценката на социалния работник е, че тя може да се грижи за бебето си. Подобен е и вторият случай, за който сигналът е подаден на 2 януари.

Като цяло броят на изоставените бебета по празниците е доста по-малък в сравнение с минали години, обобщи Анна Конукова.

Последвайте канала на

1722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мен

2013.01.14 | 09:51

1
Аз предлагам да бъдат евтаназирани както "майките", които си подаряват децата, така и самите деца. Не забравяйте - сега те са малки циганета но един ден ще станат големи мангали...

Добави коментар

Водещи новини