Лекарски протести в Мадрид

share

Хиляди испански медицински работници протестираха днес в Мадрид срещу бюджетните съкращения и частичната приватизация в сектора на здравеопазването, предаде АП.

Днешната демонстрация е част от серията протести, наричани "бял прилив" заради цвета на професионалното облекло на медиците. Участниците вървяха след големи плакати с надписи "Здравеопазването не бива да се продава, а да се защитава". Говорителка на съюза на мадридските здравни работници, който започна демонстрацията, заяви, че организацията ще продължи да протестира срещу "загубата на общественото ни здравеопазване - национално наследство, което принадлежи на нас, а не на правителството". Регионалното правителство се опитва "да получи икономически придобивки" от система, в която не е инвестирало, допълни говорителката.

Автономна област Мадрид предложи да продаде контрола върху шест от 20-те големи обществени болници на територията на столицата и 27 от 268-те здравни центъра. Областните власти твърдят, че мярката е необходима за укрепване на финансите и осигуряване на здравни услуги в града.

Водещи новини

Още новини