Марио Монти: Няма да се кандидатирам на изборите

share

Италианският премиер Марио Монти заяви, че няма да се кандидатира на изборите, предаде АП.

В същото време служебният премиер покочи, че е готов да поеме ръководна роля. Той на  пресконференция направи равносметка на  свършената от правителството му работа. Още в началото на пресконференцията Монти посочи, че не  може да приеме офертата на предшественика му Силвио Берлускони  да оглави десноценстристка коалиция за предстоящите избори,  насрочени на 24 и 25 февруари, предаде Ройтерс. Монти посочи, че редуването на критики от страна на  Берлускони срещу правителствената икономическа политика с  хвалебствия към Монти го е убедило, че той не може да приеме  офертата на предшественика си. Бившият европейски комисар посочи, че пред подобни  противоречиви изявления на Берлускони той не знае какво да мисли и подчерта, че му е трудно да следи мисълта на предшественика си.

Той обаче подчерта, че не е от нито една партия и каза, че е  отворен към всички. Монти увери, че е готов в бъдеще да дава съвети и насърчения и ако е нужно е готов и за лидерска роля. После Монти фокусира вниманието си върху икономическото  положение на Италия. Досегашният премиер  увери, че страната е излязла от кризата и изрази задоволство, че това е станало без чужда помощ. "Победихме финансовата криза и то без европейски помощи, без помощ от Международния валутен фонд, към които мнозина ни  призоваваха силно да прибегнем", заяви Монти. Той припомни, че страната му се е намирала в опасна  ситуация, когато той е оглавил правителството от технократи през ноември 2011 г. "Италианците могат отново да вдигнат високо глава като  европейски граждани", заяви Монти. "Важното е, че тежките саможертви, които италианците  направиха през изминалата година не са били напразно", допълни  той.

Монти представи програма за промяна на Италия и за  реформа на Европа. Той посочи, че тази  програма е дневен ред за един общ ангажимент за реформи и може  да е основа за една отворена дискусия по въпроса. Досегашният премиер посочи, че въпросният документ ще  бъде публикуван в правителствения интернет сайт. Вчера в интервю за в. "Република" Монти заяви, че днес  ще представи списък от реформите, от които се нуждае Италия и  които спешно трябва да извърши следващото правителство.

Водещи новини

Още новини