Франция погна терористите си, действащи в чужбина

share

Новият закон за сигурността и тероризма, позволяващ преследване на французи, извършили терористични дейности в чужбина или заминали да се обучават за джихад, подписан в петък от френския президент Франсоа Оланд, беше обнародван днес в Държавен вестник, предаде АФП.


Текстът предвижда да може да бъде преследван за участие в престъпна група във връзка с терористичен заговор всеки французин, заминал на обучение в лагер, дори да не е извършил никакво престъпно действие във Франция и да не е израснал на френска територия. За това престъпление е предвидено наказание от 10 години затвор и 225 000 евро глоба. Законът постановява и продължаване на временните разпоредби на закона от 23 януари 2006 година, позволяващи контрол над телефонни и интернет данни. Текстът беше гласуван с широк консенсус от парламента на 12 декември. В изказванията си депутатите и сенаторите се позоваваха на Мохамед Мерах, радикализиран дребен престъпник от крайните квартали на югозападния френски град Тулуза, убил в името на джихада трима парашутисти, три еврейски деца и техен преподавател между 11 и 19 март и застрелян от полицията, след като се барикадира в дома си на 22 март. Впоследствие се оказа, че той се е движел в салафистки среди и е пътувал няколко пъти до Пакистан и Афганистан.

Според френските разузнавателни служби няколко десетки френски граждани са пребивавали в племенните райони по границата между Афганистан и Пакистан, за да воюват или да се обучават за джихад.

Водещи новини

Още новини