Хиляди протестираха срещу управляващите в Словения

share

В Словения започнаха най-масовите протести досега, по улиците на Любляна излязоха над 6000 души, а в Марибор 2000, съобщи кореспондент на загребския в. "Ютарни лист".

Въпреки че от няколко дни се правеха прогнози, че днешният общонароден протест срещу словенската управляваща каста в Любляна може да прерасне в насилие и безредици, досега няма никакви инциденти, пише dnevnik.bg.

Пред полицейските кордони, които не позволяват достъп до словенския парламент, демонстрантите скандират лозунги срещу правителството на Янез Янша, но и срещу кмета на Любляна Зоран Янкович и градската администрация, като ги призовават всички заедно незабавно да подадат оставка.

"Днес струи такава енергия, има и много възрастни хора, празници са, на никого не му е до насилие", казва почти разочарован един от активистите. Той оценява, че полицията много по-добре си е свършила работата от миналия път, за което днес полицаите са получили 600 000 евро награда от правителството.

Масата протестиращи (от която полицията отделя "съмнителните елементи" още преди да излязат на площада и ги претърсва) е крайно разнородна. На улиците са излезли анархисти, комунисти, десни елементи, ветерани от войната, либерали, пенсионери, студенти. Всяка от групите носи свой мегафон и по площадите отеква истинска какафония от антиправителствени лозунги, отбелязва изданието. "Не искаме да плащаме за вашата криза", "Стига ни корупция", "Махнете се от управлението", пише на плакатите.

Вълната от масови протести в Словения започна преди повече от три седмици, когато на демонстрации в Марибор бе поискана оставката на кмета Франц Канглер. Канглер, който под натиска на протестиращите подаде оставка, се превърна в своеобразен символ на политическата корупция в Словения.

Днешните протести бяха обявени като "Общословенско въстание" срещу управляващия политически елит и социално-икономическата ситуация.

Водещи новини

Още новини