Влизаме в Шенген след 1 юли 2013 г.?

share

Ирландското председателство на Европейския съюз, което започва от 1 януари догодина, не посочи разширяването на Шенген сред своите приоритети до юли 2013 година.

Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън изрази надеждата до юни Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Тя се надява също Исландия да отбележи бърз напредък към присъединяването си към Общността. Крейтън добави, че председателството ще очаква доклада на Европейската комисия за разширяването, насрочен за идната пролет. Много силно подкрепяме политиката на разширяване, заяви тя. Според нея сега има златна възможност за напредък в тази област, особено по отношение на Западните Балкани.

Сред основните приоритети на бъдещото председателство ще бъдат възстановяването на икономиката на ЕС, икономическият растеж, заетостта - особено сред младежите, отбеляза ирландският министър на външните работи и търговията Еймън Гилмор. Той постави сред акцентите в програмата на председателството въпросите за гарантирането на банковите депозити и преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.
 

Водещи новини

Още новини