Николай Младенов: Македония да утрои усилията си за ЕС

булфото
share

Всичко, свързано с пътя на Македония към Европейския съюз, оттук нататък зависи изцяло от политиката, която правителството на страната ще избере да следва, заяви пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов след приключването на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

На заседание на Съвета във вторник не бе утвърдена дата за началото на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. В заключенията бяха поставени няколко условия към Скопие, сред които спазването на добросъседските отношения и постигането на съгласие за името на държавата под егидата на ООН. Догодина напролет ЕК ще оцени дали държавата отбелязва напредък, за да бъде обсъдено отново как тя ще продължи по пътя си към членство в Общността.

Когато една страна иска да бъде част от ЕС, тя трябва да положи повече от обикновените усилия - да ги удвои и утрои, ако трябва, за да реши проблемите със своите съседи и други тежки въпроси, коментира министър Младенов. Той даде за пример нашата страна, която в хода на преговорите за своето членство е била изправена пред трудни решения като затварянето на някои от реакторите в АЕЦ "Козлодуй".

Пътят на Македония към ЕС зависи само, изцяло и единствено от Македония. Начинът, по който ще бъде отговорено на днешното решение, ще определи колко бързо страната ще се движи по този път, заяви Младенов.  Той отбеляза, че на заседанието на Съвета страните от ЕС са се солидаризирали напълно с всички забележки, които България е направила в процеса на преговорите по утвърдените заключения. Балансът по тях е много деликатен и внимателен, той отразява нашето желание като държава от ЕС да подкрепяме Република Македония по нейния път към членство в Общността, посочи министърът.

Това решение означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща в тема на наблюдение от страна на европейските институции и държавите от ЕС, поясни Младенов. Той допълни, че всяко следващо решение по повод началото на преговорите на Скопие с ЕС ще зависи от съгласието на държавите в Общността в рамките на Съвета, след като министрите се запознаят с докладите на ЕК за реформите, добросъседските отношения и напредъка в решаването на въпроса с името на Македония.

В отговор на въпрос той поясни, че промяната на българската позиция ще зависи от действията, които властите в Скопие предприемат. Нашето желание за бърз напредък в областта на преговорите съществува, но прилагането на постигнатото при тези преговори е изцяло в ръцете на македонските власти, посочи Младенов.

Водещи новини

Още новини