Гърция може да получи помощ в размер на 44 млрд. евро

share

Еврогрупата може да предостави на Гърция помощ в размер на 44 милиарда евро вместо 31,5 милиарда евро. По информация на дипломатически източници този въпрос в момента се обсъжда на срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната с участието на председателя на ЕЦБ и директора на МВФ, предаде ИТАР-ТАСС.

Става дума за три транша финансова помощ за Гърция на веднъж, които се предполагаше, че ще бъдат предоставени на Атина до края на годината в рамките на втората международна антикризисна програма за страната с обем 130 милиарда евро. Отделянето на втория транш в размер на 31.5 милиарда евро се отлага от юни тази година заради политическата нестабилност в Гърция и съмненията на международните кредитори в способностите на Атина да изпълни ангажиментите си по структурните реформи в икономиката. Освен тези средства антикризисната програма предвижда до края на годината Гърция да получи трети и четвърти транш в размер на съответно 5 и 8 милиарда евро.

„Гърция е направила всичко, което е необходимо. Има добри шансове да се стигне днес до споразумение”, заяви при пристигането си на заседанието на Еврогрупата нейният председател Жан Клод Юнкер.

На свой ред министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле отбеляза, че „би било логично да се разглежда едновременното предоставяне на Гърция на всичките три транша.”

Водещи новини

Още новини