ООН призова изневярата да не се смята за престъпление

share

Ръководителят на работната група към съвета по правата на човека към ООН за дискриминацията на жените Камала Чандракирана се обърна към ръководствата на ислямските страни с призив да отмени наказанията за съпружеска изневяра.

Тя настоява да се отменят глобите, затвора, пребиването, избиването на жените с камъни или обесване заради изневяра. Според нея, за подобно деяние по-често се наказват жените, отколкото мъжете.

Според данни от различни източници, в Иран, Мавритания, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия, Судан, Нигерия се наказват със смърт прелюбодейците.

Според шериата, уличените в изневяра съпрузи и най-вече жените, се пребиват с камъни. Мъжете се спасяват с обществено порицание. В Иран действа закон, според който, ако жената е хваната в изневяра, роднина от мъжки пол може да я убие без да чака решението на съда. А в Пакистан жената може да бъде обесена. В Индонезия съпружеската измяна се наказва със затвор от 5 години, а съжителството - с две. Най-строго е наказанието в Папуа-Нова Гвинея. В окръг Маданг, където и досега действат древните закони, измамените мъже не само могат, но и трябва да обезглавят любовника на съпругата си. Жените не се убиват, но преди екзекуцията, осъденият трябва да изяде пръста на любовницата си.

Водещи новини

Още новини