Хакери удариха Иран

gettyimages
share

Кибератака, насочена срещу инфраструктура и комуникационни компании в Иран, наруши интернет връзката в цялата страна, предаде Ройтерс, като се позова на представител на властите.

Петият износител на петрол в света затегна мерките за киберсигурност, откакто неговите центрофуги за обогатяване на уран бяха поразени от компютърния вирус Стъкснет през 2010 г.. Според Иран, чиято ядрена програма предизвиква безпокойството на Запада, нападението отпреди две години е било извършено от най-големите му врагове - Израел и Съединените щати. "Вчера бе извършена атака от голям мащаб срещу инфраструктурата и комуникационни компании, което ни принуди да ограничим интернета", съобщи секретарят на иранския Висш съвет за киберсигурност Мехди Ахаван Бехабади. Той уточни, че нападението с трафик от няколко гигабайта е причинило нежелано забавяне на интернет връзката в Иран. "Сега постоянно сме подложени на кибератаки. Всички тези нападения са организирани. И те са насочени към ядрената, петролната и информационната мрежа (на Иран)", каза Бехабади.

Израел заплашва да предприеме военни удари срещу иранските ядрени обекти, ако наложените от Запада санкции не убедят Ислямската република да се откаже от своята ядрена програма. Според западните сили и Израел Иран иска да се сдобие с ядрено оръжие - нещо, което той отрича.

Водещи новини

Още новини