Иран: Трябва да има нов световен ред

share

Светът се нуждае от нов световен ред, каза президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пред АП.

Времената на империализма и доминацията на Америка вървят към своя край и светът трябва да се преустрои, каза светският ръководител на Ислямската република пред агенцията. Броени часове преди да направи изявлението си пред Генералната асамблея на ООН държавният глава за пореден път подчерта, че страната му няма амбиции да разработва атомно оръжие и обвини САЩ, че искат да наложат своята воля на суверенни държави. Заради разработките на Техеран Вашингтон и Брюксел наложиха санкции срещу близкоизточната държава.

По повод на ембаргото Ахмадинеджад заяви, че Иран се намира в най-доброто си състояние от 2005 г., когато той оглави страната. Той подчерта за пореден път своята готовност да води диалог със САЩ независимо кой ще спечели президентските избори на 6 ноември. По този начин президентът отговори на думите на Барак Обама. Вчера американският държавен глава заяви: Няма да позволим Иран да има ядрено оръжие.

Ахмадиндежжад се спря и върху конфликта в Сирия. Според него трябва да бъде сформирана група от 10-11 държави, която да разработи пътна карта за урегулиране на конфликта в страната. Той за пореден път отрече Техеран да е има нещо общо с нападенията срещу израелски туристи и осуетената атака срещу саудитския посланик в САЩ.

Водещи новини

Още новини