В Израел арестуваха евреи, шпионирали за Иран

Getty images (архив)
share

"Седем евреи, сред които и двама непълнолетни, бяха арестувани в Израел по обвинения за шпионаж в полза на Иран", това предаде базираната в Еврейската държава медия нюзру.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3209


"Групата е събирала информация за военни поделения и други обекти на Въоръжените сили на Държавата Израел (ЦАХАЛ). Сред наблюдаваните цели са били учебната база "Голани" (Северен Израел), срещу която на 14 октомври бе извършена смъртоносна атака с бойни безпилотни самолети, казарми в Тел Авив, подразделения от противовъздушната и противоракетната отбрана и други", добави изданието.

"Хизбула" заяви, че е нанесла удар по израелска военноморска база край Хайфа

"Хората са били вербувани чрез социални мрежи и предавали събраните данни чрез тях", посочи още нюзру.

"Арестът на седемте граждани на Израел е станал преди няколко дни. Днес съд разреши публикуването на имената на пълнолетните. Това са Азиз Нисанов, Александър Садъков, Вячеслав Гушчин, Евгений Йофе и Игал Нисан. Имената на непълнолетните не се съобщават заради законови съображения", допълни медията.

"Очаква се в петък Окръжният съд в град Хайфа (Северен Израел) да даде старт на делото", написа още изданието.

Във връзка с разкритията министърът на културата и спорта в правителството на Бенямин Нетаняху Мики Зоар отправи призив за въвеждане на смъртно наказание за предателство по време на война, това предаде израелската медия мигнюз.

Иран е дал 100 000 щатски долара на израелец, за да убие учен от Еврейската държава

От създаването на Израел (1948 г.) в страната са изпълнени две смъртни присъди. Първата - на Меир (Миша) Тувианский. Той през 1948 г. е бил осъден по лъжливи обвинения  в предателство. По-късно разследване е установило невинността му и Тувианский е бил реабилитиран.

Вторият екзекутиран е нацисткият военнопрестъпник Адолф Айхман. Един от организаторите на масовите убийства на евреите по време на Втората световна война е бил отвлечен от израелски разузнавачи от Аржентина, докаран в Израел и обесен на 1 юни 1962 г.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3209

Водещи новини

Още новини