Владимир Чуков: Израел може да срути Иран, Бенямин Нетаняху е доказал, че е човек с 9 живота

Gettyimages
share

Колко близо сме до най-лошия сценарий - пълномащабна война в Близкия изток? 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

"Какъв ще бъде отговорът, кога, къде - това не е ясно, но със сигурност ще има отговор. Направи ми впечатление един компонент - промяната на наименованието на операцията срещу "Хизбула". Преди 4-5 дена Нетаняху, който има ежедневни обръщения, се обърна към иранския народ и каза, че режимът на мулите го потиска. Тогава направих връзка - когато тръгнаха те срещу "Хизбула", операцията се наричаше "Стрели за севера". След 2-3 дена я преименуваха на "Новия режим" - големия Близък изток, но без Иран на мулите. Много интересен анализ направи един бивш ирански посланик. В момента, в който Нетаняху е променил заглавието, не става вече въпрос само за "Хизбула", а за самия Иран. Вчера те върнаха старото заглавие. Очевидно са преценили, че няма как да стане тази широкомащабна операция", заяви арабистът проф. Владимир Чуков в "Денят ON AIR".

По думите му в Иран обществото харесва Запада, но мулите са много анти.

"Всички се обявиха против навлизането на Израел в Ливан, включително администрацията на Байдън, да не говорим за Макрон, Русия, Китай и ЕС. Тогава просто се видя, че тези тенденции няма как да бъдат реализирани. Байдън каза: "Ние сме против сухопътната операция", но Пентагонът си замълча. В Америка много често има решения, които са плод на натрупвания на различни институции. Там решенията са много сложни при взимане и Пентагонът си има своята автономност. Иран е много интересна държава", допълни Чуков за Bulgaria ON AIR. 

Израел: Ще отговорим на ракетната атака на Иран

Според него Израел няма да бъде загърбена, независимо кой победи на изборите в САЩ.

"Израел ако иска, може да срути Иран. Атака срещу ядрените инсталации - те ги знаят на пръсти. Ще се търсят някакви разсъждения докъде може да се стигне. Това би означавало да скочат цените на нефта. Точно преди 5 ноември не би било логично това да се случи. Израелското правителство, Бенямин Нетаняху, който е доказал, че е човек с 9 живота, е повече от автономен", коментира гостът.

Трябва да се обърне по-сериозно внимание на случващото се, категоричен е той.

"В момента в Дания и Швеция има проблеми. В Дания избухнаха няколко взрива до израелското посолство, а в Швеция директно се стреля срещу израелското посолство. Сигурен съм, че това са привърженици я на "Хамас", я на "Хизбула". Сърбия е много по-атрактивна като терен за сблъсък на това, което виждаме в Близкия изток. Те не са нито част от ЕС, нито от НАТО. Вече имаме прецедент - Израел нанесе удар на иранския отговор, което беше "размахване на перце". Сменяйки кодовото име на акцията е очевидно, че идеята за новия Близък изток може би е изпаднала", поясни Чуков.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини