Израелската армия съобщи за смъртта на 7 свои войници в Южен Ливан

Gettyimages
share

Седем израелски войници са били убити в сраженията в Южен Ливан днес - ден след като беше обявено началото на сухопътна операция в страната, съобщи израелската армия, предаде БТА, цитирайки АП.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Тя уточни, че те са загинали при два отделни инцидента.

Боевете между израелските сили и бойци на групировката „Хизбула“ в Южен Ливан продължават, потвърдиха двете страни в отделни изявления.

Съобщението за убитите войници дойде на фона на решението на Израел да изпрати повече военни и артилерия в граничната зона между двете страни. Напрежението в региона ескалира, след като Израел обеща да отмъсти за иранското ракетно нападение снощи, отбелязва АП.

Ескалацията на няколко фронта повиши страховете за пълномащабна война в Близкия изток, в която може да бъде въвлечен и Иран, който подкрепя групировките „Хамас“ и „Хизбула“, както и САЩ,  които подкрепят с военни средства Израел.

„Хизбула“, на която се гледа като на най-мощната въоръжена групировка в региона, съобщи, че бойците ѝ са влезли в директен сблъсък с израелските части на две места в Ливан, близо до границата с Израел. Израелската армия каза, че сухопътните сили, подкрепяни с удари от въздуха, са убили бойци в „бойни действия на близко разстояние“, без да се посочва къде. 

Израел, Ливан и Иран: Ситуацията в Близкия изток

Военните съобщиха също, че един войник - 22-годишен командос - е загинал в сражение в Ливан, което е първият подобен случай от началото на последните операции.

„Хизбула“ посочи, че нейни бойци са ранили и убили група израелски войници в Южен Ливан, след като са детонирали взривно устройство близо до тях.

Ливанската армия от своя страна каза, че израелските сили са напреднали с около 400 метра по границата и са се оттеглили „след кратък период от време“, което е първото й потвърждение за нахлуването.

Междувременно палестинските здравни власти съобщиха, че израелските сухопътни операции и въздушни удари в ивицата Газа днес са станали причина за смъртта на най-малко 51 души, включително жени и деца.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини