Искрен Иванов: „Хамас“ и „Хизбула“ са на колене, въпрос на време е Израел да довърши започнатото

Кадър: БНТ
share

На този етап нямаме ясна информация какво се случва със заложниците, пленени от "Хамас". За мен се очертават няколко сценария – войната да продължи да се води между Израел и „Хамас“, другият вариант е междудържавен конфликт. С подкрепата, която САЩ оказват на Израел това няма да стане, а и Иран отказват да участват. Това заяви експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов в предаването „Още о деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2723

За мен основното предизвикателството в преодоляването на тази криза е борбата с дезинформацията. Прекалено много се акцентира върху изолирани казуси, а не толкова за стратегията на Израел. Израел атакува Ливан, след като имаше реална информация за заплаха към страната. „Хизбула“ нападнаха Израел. Конфликтът не трябва да се разглежда само от страна на това, колко цивилни жертви са дадени, посочи той.

По думите му смъртта на Хасан Насрала не означава нищо, защото при такива структури има ефекта на Хидрата – отсичаш едната гласа и се появява нова.

Българин от летището в Бейрут: Всички се чувстват в безопасност, спокоен съм

И „Хамас“ и „Хизбула“ са на колене и е въпрос на време Израел да довърши това, което започна, още повече, че Иран отказва да се намеси. Докато Джо Байдън е президент на САЩ едва ли Иран ще се намеси. Байдън бе категоричен, че при каквато и да е намеса, те ще се намесят, обяви Иванов.

Според анализатора Европа е големият губещ от този конфликт, защото не успя да реагира адекватно по време на конфликта в Близкия изток. Тя повтори същата грешка, както със сирийската криза. Друг проблем е, че светът се разделя на Руска и Американска сфера на влияние.

Трябва да се отървем от мита какъв трябва да е курсът на нашата външна политика, а именно, че трябва да пазим баланс, смята експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2723

Водещи новини

Още новини