Бенямин Нетаняху: Израел няма да спре ударите си срещу „Хизбула”

Gettyimages
share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да спре ударите си срещу „Хизбула”, докато жителите на Северен Израел не се върнат по домовете си, предаде АФП.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3156

„Нанасяме атаки, които тя никога не си е представяла. Правим това с пълна сила и с хитрост. Едно нещо ви обещавам - няма да се успокоим, докато те не се върнат по домовете си“, каза Нетаняху.

Премиерът Бенямин Нетаняху повтори обещанието си да върне обратно в домовете им десетките хиляди израелци, евакуирани от северните погранични райони на страната и заяви, че подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" е подложена на по-силни удари, отколкото може да си представи, предаде БТА.

"Не мога да обясня подробно всичко, което правим, но мога да ви кажа едно нещо: Решени сме да върнем нашите жители в северната част на страната безопасно в техните домове", заяви той в кратко видеопослание. Нетаняху обаче не коментира водените от САЩ усилия за договаряне на споразумение за прекратяване на огъня, отбелязва Ройтерс.

Блинкън: САЩ и партньорите им работят неуморно, за да избегнат пълномащабна война в Ливан

Междувременно "Хизбула" днес изстреля десетки ракети към Израел, включително снаряд с голям обсег, който предизвика активирането на сирените за въздушна тревога в Тел Авив и в Централен Израел.

Израел каза, че е прехванал снаряда и няма информация за жертви или щети. Това бе най-дълбокият удар по територията на Израел досега.

Групировката "Хизбула" каза, че е изстреляла балистична ракета срещу централата на израелската разузнавателна агенция "Мосад", която по според нея е отговорна за убийствата на високопоставени нейни ръководители. Израел по-късно каза, че е нанесъл удар по мястото в Южен Ливан, от което била изстреляна ракетата.

По-рано на 25 септември израелската армия (ЦАХАЛ) нанесе удари по над 280 цели на „Хизбула”, Ливан. Бейрут заяви, че 51 души са загинали вследствие на атаките, а над 220 са били ранени.

Главнокомандващият на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви нареди на военнослужещите да бъдат в готовност за евентуална сухопътна атака в Ливан.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3156

Водещи новини

Още новини