Насилието в Сирия се увеличава отново

Pixabay
share

Има опасност конфликтът в Сирия да ескалира отново, предупреди комисията на ООН за Сирия в свой доклад, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Сирия е подложена на „нови вълни на сблъсъци“, каза Пауло Пинейро, председател на комисията. Той отбеляза скорошните сблъсъци в Североизточна Сирия между водените от кюрдите Сирийски демократични сили и правителствените войски, арабските племена и подкрепяните от Иран милиции.

Докладът съобщава, че Израел увеличава ударите си в Сирия, като главна цел са подкрепяните от Иран милиции. От своя страна те отговарят с нападения срещу американски бази, при което силите на САЩ извършват собствени удари.

В периода между 1 и 30 юни шест страни са били активни с военните си сили в Сирия, включително Русия и Турция.

Сирийските правителствени войски са използвали касетъчни боеприпаси в Северозападна Сирия, при което са убити или ранени най-малко 150 души. Половината от жертвите са жени и деца. Комисията казва, че това може да се смята за военно престъпление.

Турските сили са извършили въздушни удари срещу турбини в електроцентрали и съоръжения за медицинска помощ в Североизточна Сирия, което е незаконно, уточнява комисията, цитирана от ДПА.

Комисията на ООН за Сирия обвинява сирийското правителство в измъчване на затворници.

Водещи новини

Още новини