Бивш израелски военен разузнавач: Египет има пръст в атаката на Хамас от 7.10?

Getty images (архив)
share

"Вероятно Египет има пръст в атаката, извършена от палестинската терористична групировка  "Хамас" срещу нашата страна от 7 октомври", това предположение изрази бившият служител на военното разузнаване на Израел Ели Денкел (АМАН) пред медията от родината си мигнюз.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2546

"На третия ден от началото на операцията срещу арабските екстремисти Железни мечове в Египет се проведе парад на Четвърта бронетанкова дивизия, най-елитното подразделение от състава на Бронетанковите войски на африканската страна. По време на парада президентът и върховен главнокомандващ Абдел Фатах ас Сиси заяви: "Никой не трябва да посяга на Филаделфийския коридор (от град Филаделфия в Египет до югозападните предградия на палестинския град Рафах, по който палестинската терористична групировка Хамас и нейните съюзници получават оръжия, боеприпаси  експлозиви от Египет и транспортират свои ранени бойци в африканската страна)", добави ексразузнавачът, който ръководеше отдел в АМАН, с ресор Египет.

"Пред октомври миналата година парламентът в Кайро гласува закон, позволяващ на държавния глава да използва въоръжените сили без разрешение на законодателите. Дефакто депутатите дадоха празен чек на ас Сиси", посочи още Денкел.

По думите на бившия служител в АМАН: Всичко това ми дава основание да смятам, че много е вероятно в Кайро да са знаели за подготвяната от "Хамас" атака срещу нас и вероятно Египет има пръст в нападанието срещу Държавата Израел. Заради това аз настоявам правителството на Бенямин Нетаняху да извърши проверка на моите думи.

Израелските военни заявиха, че са убили терорист на "Хамас" от много споделяно видео на атаката от 7 октомври

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2546

Водещи новини

Още новини