В Турция обявиха награда от 1 милион долара за убийството на израелски министър

Getty images (архив)
share

"Обявиха награда в размер на 1 милион щатски долара за убийството на израелския министър на националната сигуронст Итамар Бен-Гвир", предаде изданието от Еврейската държава "Детали".

Поръчителят е ръководителят на Управлението по религиозни въпроси на Турция (Диянет) и приближен до президента в Анкара Реджеп Ердоган Омер Евсен.

"Давам награда в размер на 1 милион щатски долара на този герой, който убие министъра на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир", това написа Евсен в социалната мрежа "Екс".

 

 

Поводът за обявяването на премията бе изказването на члена на кабинета на Бенямин Нетаняху от 13 август тази година. Тогава министърът каза, че  трябва да се позволи на евреите да се молят в комплекса на джамията "Ал Акса", известен сред изповядващите юдаизма като "Храмовия хълм".

Крайнодесен израелски министър разгневи мюсюлманите с призив да се позволи на евреите да се молят в "Ал Акса"

Районът на "Ал Акса" е почитан от евреите заради двата Соломонови храма, които са се намирали се там в древността. Комплексът е управляван от йорданска религиозна фондация (вакъф). Правилата, които са наложени от десетилетия насам, позволяват на евреите да посещават комплекса, но не и да се молят на негова територия.

 

Водещи новини

Още новини