Израелските сили влязоха в сблъсъци с бойци на "Хамас" на територията на окупирания Западен бряг

  • 14 август 2024 22:51

  • 504
  • 2
Израелските сили влязоха в сблъсъци с бойци на "Хамас" на територията на окупирания Западен бряг
© Gettyimages

Израел съобщи, че днес неговите сили са поразили палестински бойци в град Тамун в окупирания Западен бряг, докато палестинската въоръжена групировка "Хамас" заяви, че бойците ѝ са участвали в ожесточени сблъсъци с израелските сили в близкия до него град Тубас, след като един от тях е бил убит при израелска специализирана операция, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2448

Насилието на Западния бряг се засили след избухването на войната в ивицата Газа между Израел и "Хамас" през октомври миналата година, като оттогава е отчетено зачестяване на израелските военни операции, на насилието от страна на еврейски заселници и на уличните нападения, извършвани от палестинци. "Хамас" пое отговорност за по-голямата част от нападенията там през последните дни.

Официалната палестинска новинарска агенция УАФА съобщи, че един човек е бил убит при израелската специализирана операция в Тубас, а други четирима са били убити при израелска атака с безпилотен летателен апарат в Тамун, намиращ се на няколко километра на юг.

Изстреляна от ивицата Газа ракета се разби край Тел Авив

Агенцията не съобщи самоличността им, но по-късно Бригадите "Изедин ал Касам" – военното крило на "Хамас", съобщиха, че един от техните бойци е бил убит при нападението в Тубас.

"Нашите бойци от часове участват в ожесточени сблъсъци с нахлуващите окупационни сили в Тубас", се казва в съобщението.

Израелските сили заявиха, че "в рамките на антитерористична дейност... летателен апарат е поразил няколко въоръжени терористи в Тамун". Израелската армия не даде подробности за броя на жертвите.

Палестинското министерство на образованието оповести самоличността на един от загиналите при атаката в Тамун. Ведомството съобщи, че става на въпрос за 17-годишно момче.

Журналисти на Ройтерс, пристигнали на мястото на нападението в град Тубас, съобщават, че са видели сериозно повредена къща с изпотрошени стъкла на прозорците и петна от кръв по земята. 

На мястото момче им е разказало, че семейството му е спяло в дома си, когато израелските специални сили нахлули и извикали баща му. "Баща ми ни събуди, носеше оръжието си и се стигна до размяна на изстрели", каза то.

"След това го помолиха да се предаде, но баща ми каза, че няма да го направи и че предпочита да се превърне в мъченик или да избяга. Майка ми и ние (децата) започнахме да го молим да се предаде, но той отказа", добави момчето. 

По данни на палестинското министерство на здравеопазването от началото на войната в ивицата Газа израелските сили са убили най-малко 620 палестинци на Западния бряг и в Източен Йерусалим – територии, за които палестинците претендират, че трябва да бъдат включени в евентуалната им бъдеща държава.

Някои от убитите са били въоръжени бойци, но други са били младежи, които са хвърляли камъни или неангажирани с конфликта цивилни. За същия период палестинците са убили най-малко 30 израелци – цивилни и войници, в Йерусалим и на окупирания Западен бряг, отбелязва Ройтерс.

Израел с план за ново селище на Западния бряг

УАФА съобщи също така, че палестинският президент Махмуд Абас, чиято Палестинска автономия разполага с ограничена власт на територията на Западния бряг, ще говори утре пред турския Меджлис (парламент) в Анкара.

Войната в Газа би могла да прерасне в мащабен регионален конфликт с участието на Иран и неговите проксита в региона, т. нар. Ос на съпротивата - в това число ливанското шиитско движение "Хизбула" и бунтовниците хуси в Йемен, отбелязва Ройтерс.

Очаква се утре да се проведе нов кръг от преговори с международно посредничество за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на израелските заложници, въпреки че "Хамас", който контролираше палестинския анклав преди началото на войната, заяви, че няма да вземе участие в тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.15 | 00:26

2
УДРЯИТЕ БРАТУШКИ, БЕЗМИЛОСТНО УДРЯЙТЕ, ИЗЧИСТЕТЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА НАТОВСКАТА И УКРОФАШИСТКАТА ГАД, БЪЛГАРИЯ Е С ВАС !!!!!!
Тенев

2024.08.15 | 00:20

1
Казват се ,,хути"! Хусите са на Ян Хус!

Добави коментар

Водещи новини