Талибаните забраниха ММА в Афганистан

GettyImiges
share

Правителството на талибаните в Афганистан забрани бойния спорт ММА, предаде ДПА, като се позова на днешно съобщение на официалната медия в страната ТОЛО.

Ахмадула Уасик, ръководител на талибанското министерство на физическото възпитание и спорта, заяви, че т.нар. нравствена полиция е забранила спорта поради неговото насилствено естество и риска от фатални наранявания.

Миналата седмица талибаните приеха т.нар. Закон за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, който беше критикуван от Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан. Новите правила, освен всичко останало, налагат правила за обличане и поведение както за мъжете, така и за жените.

Талибаните убиха двама бойци на "Ислямска държава"

Правителството на талибаните защитиха нововъведението като отражение на ислямските ценности и принципи.

Вчера говорителят на талибаните Забихула Муджахид отхвърли като неоснователни притесненията на мисията на ООН.

„Отговорност за всеки мюсюлманин и ислямско правителство е да насърчава доброто и да възпира злото“, заяви Муджахид. Той призова немюсюлманите да разберат ислямските ценности, преди да възразяват.

Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан нарече закона „тревожна визия за бъдещето на Афганистан“. Според мисията законът налага строги ограничения върху личното поведение, особено засягащи жените и момичетата, а също предоставя на нравствената полиция широки правомощия.

Водещи новини

Още новини