Египет няма да приеме присъствие на израелски сили по границите си с ивицата Газа

Getty Images/Guliver
share

Египет няма да приеме присъствие на израелски сили по границата си с ивицата Газа, съобщи телевизия “Ал Кахера нюз”.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2501

Според информацията Кайро е потвърдил пред всички заинтересовани страни, че оставането на израелски части в палестинската част на граничния пункт “Рафах” между Египет и Газа и в тесния участък по южната египетско-палестинска граница, наричан Филаделфийски коридор, е неприемлив. Кайро посредничи за разрешаването на конфликта между Израел и палестинското движение “Хамас” в съответствие с националната си сигурност, съобщи още телевизионният канал.

Оставането на ограничен брой израелски войници в Газа, което се отхвърля както от “Хамас”, така и от Египет, е един от спорните въпроси в преговорите за спиране на огъня.

Президентът на Египет предупреди САЩ за риск от нов военен фронт в Ливан

Според Кайро израелското присъствие в “Рафах” и Филаделфийския коридор нарушава договорите между двете страни и е предизвикателство за националната му сигурност.

Доводите на Израел са, че подземни тунели под границата между Египет и Газа служат за контрабанда на оръжия и изделия с двойна употреба за “Хамас”. Египет категорично отрича и настоява, че е унищожил тунелите преди близо десет години.

Филаделфийският коридор, който дълъг около 14 километра и широк 100 метра, е буферна зона, гарантирана от египетско-израелския мирен договор от 1979 г. Ивицата се охраняваше от египетската армия, след като Израел изтегли военното си присъствие в Газа през 2005 г., отбелязва БТА.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2501

Водещи новини

Още новини