Руски пилоти предотвратиха сблъсък с американски F-18 над Сирия

Wikimedia Commons
share

Изтребител-бомбардировач F-18 на водената от САЩ коалиция се е приближил опасно до руски военен разузнавателен самолет Ан-30 в района на Ат Танф, в провинция Хомс в Сирия. Пилотите на руския самолет навреме са предотвратили сблъсък, съобщи заместник-ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни капитан 1-ви ранг Олег Игнасюк, предаде ТАСС.

„На 17 август от 11:05 ч. до 11:10 ч. московско време в района на Ат Танф в провинция Хомс на височина 6700 м е станало опасно приближаване на изтребител-бомбардировач F-18 на коалицията със самолет Ан-30 на Въздушно-космическите сили на Русия, извършващ планов полет във въздушното пространство на Сирия. Руските пилоти, демонстрирайки висок професионализъм, своевременно са предприели необходимите мерки за предотвратяване на сблъсък“, информира руският военен.

Игнасюк уточни, че в района на Ат Танф за едно денонощие са били регистрирани 18 нарушения на сирийското въздушно пространство от три двойки изтребители F-15, двойка изтребители „Тайфун“, две двойки изтребители-бомбардировачи F-18 и три двойки щурмови самолети А-10 на водената от САЩ коалиция.

Руски изтребител се сблъска с американски дрон над Черно море

Ройтерс посочва, че не може да потвърди тези данни от независими източници.

Американското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията на Ройтерс за коментар по темата, уточнява БТА.

Водещи новини

Още новини