Преговорите за спиране на огъня в Газа ще продължат още един ден

Getty Images
share

Участниците в преговорите за спиране на огъня в ивицата Газа в петък отново ще се срещнат в катарската столица Доха, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2450

Същевременно здравните власти в палестинския анклав съобщиха, че броят на палестинците, убити при продължаващите вече 10 месеца боеве, е надхвърлил 40 000.

Новият кръг от преговори, които започнаха в четвъртък, се удължава с още един ден, заявиха представители на Катар и САЩ. По думите на американски служител консултациите в Доха са били "конструктивни".

"Това е жизненоважна задача. Оставащите препятствия могат да бъдат преодолени и ние трябва да завършим този процес", каза пред журналисти Джон Кърби, съветник на Белия дом по въпросите за националната сигурност.

Израел продължава офанзивата си в Газа, а местни здравни служители казаха, че тази нощ най-малко шестима палестинци са били убити при въздушен удар в Джабалия в северната част на анклава. Преди това израелската армия обстрелва обекти в южните градове Рафах и Хан Юнис. 

Хосам Бадран, представител на политическото крило на "Хамас", заяви в "Телеграм", че операциите на Израел са пречка за постигането на напредък по преговорите за прекратяване на огъня и че те трябва да се насочат към изпълнението на прието по-рано работно споразумение. Бадран посочи, че трябва да се постигне пълно прекратяване на огъня, израелските войски да се изтеглят, разселените палестинци да завърнат и да се сключи сделка за освобождаването на заложниците.  

"Хамас" не изпрати свои представители на преговорите в Доха.

Израелската делегация включва директора на израелската разузнавателна служба "Мосад" Давид Барнеа, ръководителя израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет" Ронен Бар и координатора на израелските военни по въпроса със заложниците Ницан Алон.

Белият дом изпрати директора на ЦРУ Уилям Бърнс и специалния пратеник на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк.

Премиерът и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел също участват в преговорите, предава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2450

Водещи новини

Още новини