Върховният лидер на Иран отслужи погребалната молитва за лидера на "Хамас" Исмаил Хания

Getty images
share

Върховният лидер на Иран аятоллах Али Хаменей и представители на палестински въоръжени групировки, които той подкрепя, се помолиха пред ковчезите на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и неговия телохранител, за чието шокиращо убийство бе обвинен Израел, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2381

Хаменей се помоли пред ковчега на Хания в Техеранския университет, а редом до него бе застанал новият ирански президент Масуд Пезешкиан. Държавната телевизия излъчи кадри, на които се вижда как ковчезите, поставени в камион, преминават по улиците на Техеран в посока площад "Азади" и хора хвърлят цветя към тях.

След погребалната служба в Техеран тленните останки на Хания ще бъдат транспортирани в Катар за погребението утре.

Хания бе в Техеран, за да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Пезешкиан. На снимки от събитието се вижда как лидерът на "Хамас" седи до лидери на военните групировки "Ислямски джихад" и "Хизбула" и се прегръща с Пезешкиан. Той се срещна и с Хаменей.

Излезе последното видео на Исмаил Хания

Часове по-късно Хания бе убит при въздушен удар срещу жилищна сграда в Техеран. Иранските власти казаха, че разследват атаката, но към момента не са предоставили подробности.

Израел се зарече да ликвидира Хания и други лидери на "Хамас" след атаката от 7 октомври миналата година срещу Южен Израел, която предизвика войната в палестински анклав на брега на Средиземно море – ивицата Газа. Ударът по Хания бе нанесен часове след като Израел взе на прицел и високопоставен командир на съюзника на Иран "Хизбула" в ливанската столица Бейрут.

Иран подкрепя "Хамас", както и "Хизбула" и други палестински военни групировки, които се сражават срещу Израел.

Заклетите регионални противници Израел и Иран бяха опасно близо до война по-рано тази година, когато през април Израел порази иранското посолство в Дамаск. Иран и Израел след това си размениха безпрецедентни ответни удари по територията на другата страна, но международни усилия успяха да предотвратят излизането от контрол на този цикъл.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2381

Водещи новини

Още новини