Мартин Табаков: Хания се застъпваше за преговори с Израел и за преустановяване на бойните действия

Нова телевизия
share

Политическият лидер на „Хамас” беше убит в Техеран. Исмаил Хания е загинал при въздушен удар, часове след като присъства на клетвата на новия президент на Иран. Ислямисткото движение обвини Израел, но Йерусалим не е поел отговорността.

„За съжаление винаги в този регион, когато се стига до такива епизоди, ескалацията е най-логичната развръзка, която можем да очакваме. Въпросът е как ще реагира Иран”, коментира пред NOVA Мартин Табаков, политолог, председател на Института за дясна политика.

Опциите са няколко.

„Първата и може би най-лесна е да реагира посредством своите прокси сили – съюзници от регионалната среда. Това са прошиитски формирования в Ирак, „Хизбула” в Ливан, хутите от Йемен”, обясни Табаков.

Кoй би могъл да наследи Исмаил Хания?

„Въпросът е дали Иран в тази ситуация ще бъде удовлетворен, ако реши да продължи този конфликт с Израел посредством своите посреднически фракции или ще направи нещо различно. Това, което, например, видяхме през април месец, когато от територията на Иран бяха изстреляни 300 ракети и безпилотни летателни апарати. Тоест ако тръгнем към този вариант, реакцията на режима в Техеран ще е много по-сериозна, отколкото е стандартно при такива размени на удари”, коментира Табаков.

Според него преговорите за примирие стават все по-трудни. 

„Няколко часа преди на тази елиминация на Хания, станахме свидетели на това как този път Израел призна, че са елиминирали един от основните военни командири на „Хизбула” в Бейрут. Мотивацията за преговори от страна на „Хамас автоматично намалява”, смята експертът.

По думите му Исмаил Хания е бил прагматичен и се е застъпвал за преговори с Израел и за преустановяване на бойните действия, което във времето може да стигне и в примирие.„Сега твърдото крило в „Хамас” ще вземе допълнително власт”, каза Табаков.  

Той обясни, че ескалацията допълнително ще влоши положението на заложниците и ще затрудни освобождаването им, което е един от основните приоритети на правителството на Нетаняху.

Водещи новини

Още новини