Ердоган: Турция може да влезе в Израел, за да помогне на палестинците

gettyimages
share

Турският президент Реджепт Тайип Ердоган заяви, че Турция може да влезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах, макар че не уточни какъв вид намеса предлага, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2350

Ердоган, яростен противник на израелската офанзива в Газа, започна да обсъжда този конфликт в реч, в която похвали отбранителната индустрия на страната си.

"Трябва да сме много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина. Точно както влязохме в Карабах, точно както влязохме в Либия, можем да направим подобно нещо и с тях", заяви Ердоган на среща на управляващата партия в родния си град.

"Няма причина, поради която да не можем да направим това. Трябва да сме силни, за да можем да предприемем тези стъпки", добави турският президент в речта, излъчвана по телевизията.

В отговор израелският външен министър Израел Кац заяви в "Екс", че "Ердоган следва стъпките на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел. Нека да си спомни какво се случи там и как свърши."

Ердоган изглежда имаше предвид предишни действия на Турция. През 2020 г. Анкара изпрати военен персонал в Либия в подкрепа на признатото от ООН правителство на националното съгласие на Либия, ръководено от либийския премиер Абдел Хамид Дбейба.

Ердоган чака извинение от палестинския президент Абас

Анкара отрича да има пряка роля във военните операции на Азербайджан в Нагорни Карабах, но миналата година заяви, че използва "всички средства", включително военно обучение и модернизация, за да подкрепи своя близък съюзник Баку, отбелязва Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2350

Водещи новини

Още новини