80 ранени след израелските удари в Йемен

gettyimages
share

Израелските удари от събота, насочени към петролни съоръжения в пристанището на западния бряг на Йемен, са ранили най-малко 80 души, повечето от които с "тежки изгаряния".

Това съобщава в неделя BBC, като цитира телевизията Al Masirah, управлявана от йеменските бунтовници хуси. 

Говорителят на хусите Мохамед Абдулсалам каза, че ударите са засегнали и цивилни цели и електроцентрала. Той критикува "бруталната израелска агресия, целяща да увеличи "страданието на народа на Йемен" и да му окаже натиск да спре подкрепата си за Газа.

Говорителят на армията на хусите Йахия Сари обеща да отговори на удара, като каза, че хусите няма да се поколебаят да ударят "жизненоважни цели" на Израел и предупреди, че Тел Авив все още не е в безопасност.

"Ние сме се подготвили за дълга война с този враг, докато агресията спре и блокадата на палестинския народ бъде вдигната", каза Сари.

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че техните изтребители са ударили "военни цели на терористичния режим на хусите" в района на йеменското пристанище Ходейда в събота, което според израелския премиер Бенямин Нетаняху е пряк отговор на смъртта на 50-годишен израелец при нападение с дрон на хутите срещу Тел Авив в петък.

Това е първият път, когато Израел нанася удари по Йемен, според израелски официални лица.

Израел нанесе въздушни удари по Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите

Припомняме, че поредица от удари бяха насочени към контролирания от йеменските бунтовници пристанищен град Ходейда в събота. Ударен бе склад за гориво в пристанището.

Чути бяха няколко силни експлозии.

Медии в Йемен съобщиха, че израелските атаки са били насочени към съоръжения за рафиниране на петрол в пристанището.

Йеменското министерство на здравеопазването съобщи, че при удара има жертви. 

Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи в събота, че ѝ е докладвано за две нападения срещу кораб, който се е намирал на 64 морски мили северозападно от йеменския град Моха. Корабът е бил леко повреден.

Капитанът на кораба съобщава за "две нападения": първото от безпилотна летателна система, която се е взривила в непосредствена близост до кораба и е причинила незначителни щети; второто от безпилотен надводен кораб (БПЛА), който също се е взривил в непосредствена близост до кораба.

Нощната атака срещу товарния кораб "Лобивия" бе извършена, след като съюзените с Иран хути поеха отговорност и за удара с безпилотен самолет с голям обсег в центъра на Тел Авив, при който загина един човек, а други четирима бяха ранени.

Водещи новини

Още новини