"Хамас" настоява за постоянно спиране на огъня, чакат Израел да склони

Getty Images, архив
share

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2269

Освен това, групировката настоява израелската армия да се изтегли напълно от ивицата Газа, подчерта снощи на пресконференция в Бейрут представител на "Хамас".

Ако израелската страна не приеме тези искания, няма да има споразумение. "Хамас" очаква отговора на Израел. Представители на групировката неколкократно са отправяли подобни искания и преди.

Байдън: Нетаняху може би бави края на войната в Газа по политически причини

В петък американският президент Джо Байдън неочаквано представи подробности за проект на споразумение за прекратяване на войната на три етапа, като се започне с пълно и неограничено прекратяване на огъня за шест седмици. През този период ще бъдат освободени определена група заложници. В замяна на това ще бъдат освободени палестински затворници от израелски затвори. На следващия етап сраженията ще бъдат прекратени окончателно и останалите заложници ще бъдат освободени. В последната фаза според проекта трябва да започне възстановяването на ивицата Газа.

Началникът на египетското разузнаване Абас Камел замина днес за Катар, за да посредничи в преговорите. По информация на египетската страна се очаква той да се срещне с катарския премиер и министър на външните работи Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и с ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс.

В продължение на месеци Катар, САЩ и Египет непряко посредничат между Израел и "Хамас", за да се постигне прекратяване на огъня и размяна на заложници за палестински затворници, посочва ДПА, цитирана от БТА. 

МНС поиска издаване на заповеди за арест на израелските премиер и военен министър и тримата големи от Хамас

Министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" ивица Газа обяви днес, че от началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение преди почти осем месеца в анклава са загинали 36 586 души, посочва Франс прес. Най-малко 36 души са загинали през последните 24 часа, се казва в изявлението на здравното министерство, като се добавя, че 83 074 души са били ранени в ивицата Газа от 7 октомври насам.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2269

Водещи новини

Още новини