Кремъл: Израелската атака срещу иранската мисия в Дамаск е акт на агресия

Getty images (архив)
share

Кремъл заяви днес, че предполагаемата израелска въздушна атака срещу иранското консулство в Дамаск е акт на агресия и призова Еврейската държава Израел да прекрати подобни "абсолютно неприемливи" действия, предаде Ройтерс.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се закани да отмъсти на Израел за извършената вчера атака, при която според Иран са загинали седем негови военни съветници, включително трима висши командири.

Медии в САЩ и Великобритания: Ще се разшири ли конфликтът в Близкия изток след вчерашния израелски удар в Сирия?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Русия не бърза със заключенията, но "подобни удари са нарушение на всички основи на международното право и акт на агресия".

Руското външно министерство осъди нападението.

"Остро осъждаме това нападение срещу иранската консулска мисия в Сирия", заяви дипломатическото ведомство на Москва. "Подобни агресивни действия от страна на Израел са абсолютно неприемливи и трябва да бъдат прекратени".

"Призоваваме израелското ръководство да се откаже от практиката на провокативни военни действия на територията на Сирия и други съседни държави", заяви министерството.

Изявление на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) на Иран гласи, че при удара са загинали седем ирански военни съветници, включително Мохамед Реза Захеди, старши командир в Силите Кудс, които са елитна част за шпионаж в чужбина, разполагаща и с паравоенни подразделения.

Израел отдавна взима на прицел военни обекти на Иран в Сирия и такива на негови помагачи, но при вчерашното нападение за първи път удари огромния комплекс на посолството.

Удариха дипломатическа мисия на Иран в Дамаск. Сирия обвини Израел

Водещи новини

Още новини