Свободната сирийска армия забрани насилието срещу пленници

share

В отговор на критики от страна на ООН Свободната сирийска армия, която се сражава за сваляне на президента Башар Асад от власт, издаде нови заповеди, забраняващи изтезаването и убийствата на пленници, предаде Ройтерс.

Нов вътрешен правилник, прочетен от бунтовнически командир във видео, качено в интернет, организацията забранява също така нейни членовете да участват в политически и религиозни организации, както и да се ангажират в политиката в бъдещата държава след падането на Асад. Полковник Касем Сааделдин заявява във видеото, че Свободната сирийска армия трябва "да прилага принципите на международното право, което забранява да се нараняват цивилни, както и изтезанията и убийствата на пленени вражески бойци".

В доклад, разпространен миналата седмица, следователи от ООН излязоха със заключения, че бунтовниците в Сирия са извършвали военни престъпления, включително екзекуции, макар и в по-ограничени мащаби от армията и силите за сигурност. Четейки от правилника, Сааделдин казва също: "Забранява се на членовете на Свободната сирийска армия да принадлежат към политически и религиозни партии и да се месят в политическия процес след падането на режима на Асад."

Противниците на Асад твърдят, че искат да изградят представителна демокрация. Мнозина от тях се опасяват, че религиозното сектантство и различни радикални идеологии може да обрекат Сирия на продължителна криза дори да успеят да свалят управлението на Асад.

Водещи новини

Още новини