Блинкън: Снабдяването с храна на хората в Газа става по-трудно

Gettyimages
share

Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че снабдяването с храна на стотици хиляди хора в ивицата Газа е "много трудно" и ситуацията "се влошава", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Той направи това изявление в йорданската столица Аман, след като посети склад на Световната програма по прехраната. Голяма част от доставената храна е готова за консумация, тъй като хората трудно или изобщо не могат да я приготвят при сегашните условия. "Това е единственият начин ефективно да предоставим това, от което хората се нуждаят в момента", подчерта държавният секретар на САЩ.

Израел подложи ивицата Газа на пълна обсада след терористичната атака на ислямистката организация "Хамас" на 7 октомври. Това влоши драстично и без това лошото положение със снабдяването на приблизително 2,2 млн. жители. Почти всички жители на Газа страдат от глад или са разселени.

През последното денонощие в Газа са били убити най-малко 113 палестинци, съобщи здравното министерство на анклава

Според проучване на ООН около 577 000 души, или 26% от жителите на Газа, попадат в най-тежката категория на глада. В останалата част на света в подобна ситуация са 129 000 души.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини