Лидерът на "Хамас": Израелските заложници ще бъдат освободени само при нашите условия

Getty Images/Guliver
share

Израелските заложници, държани в Газа, ще бъдат освободени само при условията на "Хамас", заяви днес в телевизионно обръщение лидерът на ислямистката групировка Исмаил Хания, цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Хания каза, че групировката е предала позицията си на Катар и Египет, и тя се основава на "пълното прекратяване на агресията" срещу палестинците, съчетано с оказване на помощ и изпълнение на техните справедливи искания, предаде Ройтерс.

"Заложниците ще бъдат освободени само при условията, поставени от съпротивата", каза лидерът на "Хамас".

По време на нападението си на израелска територия на 7 октомври "Хамас" отвлече около 250 души, 129 от които според израелските власти все още са държани в ивицата Газа, посочва АФП.

Хания също така обяви, че "Хамас", който контролира ивицата Газа от 2007 г., е отворен за създаването в края на войната на единно палестинско правителство на тази територия и на Западния бряг, където е централата на Палестинската автономия.

Ликвидираха зам.-ръководителя на "Хамас"

"Получихме много инициативи относно вътрешната (палестинска) ситуация и сме отворени за идеята за национално правителство за Западния бряг и Газа", каза той.

Хания също така посочи, че "с всеки изминал ден съпротивата и нейната увереност в победата стават все по-силни". "Врагът е обречен да бъде разгромен", добави той.

"Тази агресия ще приключи под ударите на съпротивата и упоритостта на нашия народ. Окупаторът няма друг избор, освен да се преклони пред волята на нашия народ", отбеляза лидерът на "Хамас".

Хания, който се намира в Катар, заяви, че "заговорът за изселване на палестинския народ няма да успее", след като двама крайно десни израелски министри се обявиха за доброволно напускане на ивицата Газа от палестинците, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини