Кораб с 80 тона помощи за Газа отплава от Ларнака

gettyimages
share

Кипърската инициатива за създаване на морски хуманитарен коридор от острова до Ивицата Газа вече се реализира. Първият кораб отплава от пристанището в Ларнака, натоварен с 80 тона хуманитарна помощ за цивилното палестинско население, съобщават кипърски медии.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Британски специален кораб, придружаван от кораби на кралския флот, транспортира първия транш, който включва дарения от Великобритания и Кипър. Той ще акостира в повреденото пристанище на Газа, тъй като не се нуждае от специална инфраструктура.

Влизането в действие на морската хуманитарна връзка в края на миналата седмица стана възможно след продължителна подготовка, преговори и консултации на кипърското правителство с Израел и международната общност.

Разграбиха камиони с хуманитарна помощ в Газа

Ерусалим даде „зелена“ светлина, след като през миналата седмица група израелски технократи инспектираха на място и одобриха процедурите по контрол на помощта.

Първият трансфер започна след постигнатото съгласие между Кипър, Великобритания и Израел.

Мисията се смята за пилотна и следващите ходове ще зависят от нейния резултат.

В изявления в неделя президентът Никос Христодулидис изрази загрижеността си, че на проведения през миналата седмица Европейски съвет в Брюксел лидерите не са приели заключения по въпроса за Близкия изток. Според него така ЕС изпраща "много грешно послание към региона".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини