Нетаняху изрази недоволство пред Путин за антиизраелските позиции на Русия

Getty Images
share

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на САЩ за голямото количество боеприпаси, осигурени на неговата страна за войната в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2525

В началото на заседание на кабинета си Нетаняху отправи благодарности към президента на САЩ Джо Байдън за военната помощ за страната му и за американското вето, наложено върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Нетаняху не уточни за какви оръжейни доставки става дума. 

Антониу Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН заради сраженията в Ивицата Газа

В началото на заседанието на кабинета си той каза, че е провел разговори с канцлера на Германия Олаф Шолц и с президента на Франция Еманюел Макрон. 

"Казах им: "Не може да подкрепяте унищожаването на Хамас от една страна и да упражняване натиск над нас да спрем войната от друга страна, което ще попречи на унищожаването на Хамас".

Нетаняху заяви, че войната ще продължи с още по-голяма интензивност, в северната и южната част на ивицата Газа, така че да се постигнат всички цели, които Израел си е набелязал. А тези цели са унищожаването на "Хамас", връщането на всички заложници и гарантиране, че ивицата Газа няма да представлява повече заплаха за Израел.

Днес израелският премиер разговаря и с президента на Русия Владимир Путин, предадоха Ройтерс и Франс прес. Пред него Нетаняху е изразил недоволството си от антиизраелските позиции, възприети от московските представители в ООН, се казва в изявление на израелското правителство относно разговора на Нетаняху с Путин.

В Съвета за сигурност на ООН Русия подкрепи резолюцията за Газа, на която САЩ наложиха вето вчера.

Пред Путин Нетаняху е изразил и силното си неодобрение от "опасното сътрудничество" на Русия с Иран.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2525

Водещи новини

Още новини