Най-доброто подразделение на израелското военно разузнаване не е работило на 7 октомври

Getty images (архив)
share

"Поделението на израелското военно разузнаване 82 000 не е работило по време на атаката, извършена от палестинската терористична групировка Хамас срещу Еврейската държава на 7 октомври", написа израелската медия мигнюз.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2963

"Причина за това е заповед на високопоставен офицер отпреди две години. Тогава той е постановил, че най-доброто подразделение на военното разузнаване на Израел, разположено край границата с ивицата Газа (палестинския анклав на брега на Средиземно море), няма да работи денонощно, а само 40 часа седмично. Офицерът се е мотивирал със съкращаване на щатовете", добави изданието

"Тази заповед усложни получаването и обработката на информация и стана една от основните причини за многото жертви и закъснелия отговор на Въоръжените сили на Израел", посочи още мигюнз.

Медията добави: Военни от поделение 82 000 са предупреждавали, че Хамас подготвя масирано нападение. Най-малко два детайлни доклада са били изпратени от подразделението към военното ръководство. Оттам обаче са определили анализите на разузнавачите като фантасмагории.

Двама мъже се скриха в хладилник от атаката на Хамас на 7 октомври

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2963

Водещи новини

Още новини