Българин, чиито близки са в плен на "Хамас": Не знаем докога ще ги държат живи

Gettyimages
share

Повече от месец след нападението на „Хамас“ срещу Израел стотици семейства все още се надяват да видят отвлечените си близки.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2364

На 7 октомври Далит - съпругата на Леон, се събужда с новина, която никога няма да забрави - кибуцът Нир Оз, където живеят роднините ѝ, е нападнат от "Хамас". Убит e чичо ѝ - Рами, а леля ѝ Хана и братовчед й Елад са отвлечени.

„Това е пълен кошмар. Всеки ден, който минава и те не се прибират, става по-опасно, защото не знаем докога ще ги държат живи“, обясни българинът Леон Исаков пред БТВ. 

Продължават преговорите за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците

Семейството живее спокойно години в Нир Оз, след като се мести там от Полша.

„Както те, така и всички други хора, които са били там, са отвлечени без никаква вина“, добави той.

Седмици няма никакви новини за тях, допреди няколко дни, когато „Хамас“ публикува видео със 77-годишната Хана.

„Не можем да знаем кога е записано и какво е истина и какво не, но там тя казва, че е добре сравнително“, посочи Леон Исаков.

В неизвестност живеят още много семейства. Част от тях критикуват израелския премиер, че правителството не прави достатъчно, за да върне близките им. С протестно шествие до резиденцията на Нетаняху в Йерусалим настояват за действия. 

„Първо те са виновни, че това въобще се случи и като виновни първата им отговорност трябва да бъде да върнат отвлечените преди всичко друго“, категоричен е Леон.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2364

Водещи новини

Още новини