Израелските сили са нащрек по границата с Газа след ожесточените сблъсъци в Наблус

gettyimages
share

Израел обяви повишена готовност по границата с ивицата Газа заради опасения, че Хамас може да ескалира напрежението след тежките сблъсъци между израелските сили за сигурност и палестинските терористични групи в Шехем (Наблус), съобщи БТА. 

Израелските сили за отбрана потвърдиха, че войници са влезли в Шехем, за да арестуват Хусам Ислем и Мухамед Ал Джунайди, които се барикадирали в къща.

Жителите на града бяха призовани да се включат в боевете чрез публикации в социалните мрежи и съобщения от местните джамии. На кадри, разпространяващи се в интернет, се чуват експлозии и стрелба.

Израел обвини Иран за нападение срещу петролен танкер

Палестинската автономна власт твърди, че 10 души, включително Ислем и Джунайди, са били убити, а 90 - ранени. Сред ранените са шестима терористи, които според израелската армия са в тежко състояние.

Палестински медии съобщават от Газа, че движението Хамас е подложено на безпрецедентен натиск от страна на други въоръжени групировки да отговори на насилието. Говорител на Хамас осъди това, което нарече израелска "агресия срещу нашия народ", но не заплаши с ракетни удари.

Високопоставени израелски военни представители заявиха, че Израел е готов да отговори в Газа на всякакви атаки от ивицата.

Ислем, който е свързан с терористичната групировка "Лъвското леговище", и Джунайди, свързан с Палестински ислямски джихад, са обвързани с терористичната клетка, отговорна за убийството на 21-годишния сержант Идо Барух от израелските въоръжени сили. Войникът беше убит през октомври при стрелба с автомобил в Северна Самария през октомври.

Сред другите палестинци, за които израелските сили за сигурност установиха, че са убити, са Мухамад Абу Бакр, лидер на свързаната с Палестински ислямски джихад група "Ал Кудс", Мусаб Ауаис, лидер на друга терористична група, известна като бригадата "Балата", Мухамад ал Фатах от Палестински ислямски джихад и Уалид Дахил от "Лъвското леговище".

Говорител на израелската армия заяви, че няма ранени израелски военни.

В рамките на продължаващата борба с тероризма в Юдея и Самария (б. ред.: Западния бряг на река Йордан), израелските сили за отбрана са предотвратили 500 терористични атаки и са арестували над 2500 заподозрени. Операция "Разбиване на вълната" започна след вълната от палестински терористични нападения през пролетта на 2022 г., при които загинаха 19 души.

Водещи новини

Още новини