Подновяват се преките полети между Турция и Израел

  • 14 февруари 2023 13:23

  • 216
  • 1
Подновяват се преките полети между Турция и Израел
© Getty Images

Израелските авиолинии ще възобновят преките полети до Турция в знак на продължаващото подобряване на двустранните отношения, съобщи днес израелският външен министър Ели Коен, предричайки 25-процентово увеличение на туристите тази година, предаде агенция Ройтерс.

Първият директен полет ще замине в четвъртък, заяви Коен пред журналисти по време на визита на солидарност в Турция, която благодари на Израел за изпращането на спасители след разрушителните земетресения миналата седмица, предаде БТА.

Израелският първи дипломат отбеляза, че възобновяването на полетите става съгласно споразумение за авиационна сигурност, подписано миналата година. Три големи компании от Израел ще възобновят полетите до Турция, посочи той.

Ели Коен прогнозира, че един милион израелци ще посетят Турция през 2023 г.

Миналата година Турция бе посетена от 800 000 израелски граждани, припомня Ройтерс.

Израелският първи дипломат е на еднодневно посещение на солидарност в Турция, посочва в. „Таймс ъф Израел“. Като възможен знак на оценка за израелските усилия в спасителните дейности след земетресенията, е предвидена среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва вестникът.

Външният министър на Израел се срещна днес за първи път с турския си колега Мевлют Чавушоглу. В изявление след срещата Ели Коен каза, че двамата са обсъдили пътищата за напредък в двустранните отношения отвъд помощта, свързана със земетресенията.

Външният министър ще посети полевата болница, която Израел изгради в Турция. В нея до момента са лекувани 412 пострадали. Болницата ще продължи работа поне до края на следващата седмица.

Бум на израелци в Турция

„Израел е редом до Турция в този тежък момент и ние ще продължим да помагаме на страната чрез дейността на нашите сили и чрез предоставянето на хуманитарна помощ“, каза Ели Коен, цитиран от „Таймс ъф Израел“.

Президентът на Израел Ицхак Херцог миналата седмица се обади на турския си колега Ердоган, за да изкаже съболезнованията на Израел за загубите от земетресенията.

През август миналата година Турция и Израел обявиха пълно възстановяване на дипломатическите си отношения.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.14 | 13:33

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини